header

Alles over dpi en resolutie voor je drukwerk

Wanneer je een bestelling bij ons plaatst voor drukwerk, wil je uiteraard dat jouw ontwerp zo mooi mogelijk wordt afgedrukt. Bepalend voor een mooie afdruk is de kwaliteit van het ontwerp (ofwel drukbestand) dat jij aanlevert. We leggen je graag uit hoe je een zo goed mogelijk drukbestand aanlevert! In dit blog lees je alles over de scherpte van de afbeelding in je drukbestand, ofwel resolutie.

Scherp resultaat

Wil je een afbeelding laten drukken op een spandoek? Of wil je jouw foto meenemen op je visitekaartje? Om de afbeelding mooi scherp gedrukt te kunnen krijgen, moet de afbeelding een bepaalde kwaliteit hebben. Een belangrijke kwaliteitseis is de resolutie. Resolutie geeft aan hoe scherp een afbeelding wordt weergegeven. Resolutie wordt gemeten met de term dpi. Dpi staat voor Dots Per Inch, oftewel pixels per inch. Hoe hoger de dpi, hoe hoger de resolutie en hoe scherper het eindresultaat. Benieuwd welke resolutie je moet aanhouden voor een scherp drukbestand? Bij Reclameland werken we met de volgende vuistregel:

  • Is het eindproduct zo groot als een A3 (29,7 x 42 cm) of kleiner? Houd dan 300 dpi aan als kwaliteitseis. Een document op dit formaat zie je namelijk vaak van dichtbij.
  • Is het eindproduct zo groot als een A2 (42 x 59,4 cm) of groter? Dan is een dpi van 150 voldoende. Een product op zo een groot formaat zie je meestal van een afstandje.

De resolutie die we noemen in onze vuistregel is niet het maximale wat wij kunnen verwerken. Je mag er altijd voor kiezen om een drukbestand aan te leveren met een hogere resolutie. Weet wel: hoe hoger de resolutie, hoe zwaarder het bestand. Voornamelijk bij een groot drukbestand zoals voor bijvoorbeeld een spandoek kan een te groot bestand te zwaar zijn om te verwerken.

Resolutie foto

Het kan voorkomen dat je een mooie foto hebt geschoten. Je wil deze niet alleen digitaal bewonderen, maar ook groot aan de muur. Maar tot welk formaat kun je de foto scherp laten afdrukken? Wij hebben het antwoord voor je, in de vorm van een rekensom.

Stel, jouw foto heeft een formaat van 7776 x 5184 pixels. Deel zowel de hoogte als de breedte door 300 (dpi). Vermenigvuldig de hoogte en breedte vervolgens met 2,54 (dit zijn de beeldpunten per inch). De uitkomst van deze som is (ruim) 60 x 40 cm. Je kunt in dit geval jouw foto scherp af laten drukken op dit formaat.

header

Extra tip

Tijdens het bestellen upload je jouw foto in onze uploadtool. De tool scant de foto automatisch en geeft een melding wanneer het drukbestand een te lage resolutie heeft. Krijg je deze melding en wil je alsnog graag jouw foto laten drukken? Doe dan nog een extra check door de digitale drukproef als PDF te downloaden. Bekijk de digitale drukproef in Acrobat Reader op 100% (dus niet in- of uitgezoomd). Je ziet hier goed terug wat de scherpte van de foto is.


Meer weten over het juist aanleveren van je drukbestand? Lees dan onze blog over de verschillende kleursystemen voor je drukwerk.